vrijdag 20 april 2012

DIY- zelf gietzeep maken

Hallo,

Bijna iedereen gebruikt zeep. Je kunt het in de winkels kopen, maar veel mensen weten niet dat je het ook zelf kan maken! Dat is natuurlijk veel leuker en je kan zelf bepalen wat voor geur, kleur en vorm je wil. Laten we maar beginnen met de benodigdheden;
1. We beginnen met het allerberlangrijkste. De gietzeep. Zonder dit kan het hele feest niet doorgaan. Je gebruikt dit om te smelten, te kleuren en te geuren en vervolgens in een mal te gieten. In principe is het best moeilijk om aan gietzeep te komen. Je kan het bij hobbywinkels kopen (bijv. pippoos), maar daar is het meestal meer geld kwijt dan als je het op internet besteld. mijn gietzeep komt van deze webshop en kostte €5,45 euro per kilo.
2. Ook belangrijk is de mal om je gietzeep in te gieten. Deze kan van plastic of rubber zijn. Ook deze kan je kopen bij hobbywinkels en op het internet
3. Achohol, dit heb je nodig om ervoor te zorgen dat je zeep niet gaat 'zweten'. Dat betekent dat er op de zeep allemaal bubbeltjes komen en dat is natuurlijk zonde van de zeep!

4. Als vierde heb je een kleurstof nodig, dit zorgt voor de kleur van de zeep. deze kan cosmetisch zijn, maar je kan het ook met voedingskleurstof doen

5. Als eenalaatste heb je een geurstof nodig, zorg wel dat dit speciaal voor cosmetica is of een etherische olie. Mijn geurstof komt van 'de Tuinen' en was rond de 4 euro.
6. Als allerlaatste heb je een maatbeker nodig, ik denk dat de meeste mensen dit wel in huis hebben, maar als je hem niet hebt kan je hem kopen bij de blokker, de hema etc.
oké. dat waren de dingen die je allemaal nodig hebt om een zeepje te maken. Dan gaan we nu verder met de gebruiksaanwijzing!
1. Snijd de gietzeep in kleine stukjes (hoe kleiner, hoe beter), en pas hoeveel stukjes er in je mal passen.
2. Doe alle stukjes in de maatbeker
3. zet de maatbeker in de magnatron en verwarm het op 600 watt ongeveer 50 seconden. Niet alle stukjes zullen dan nog gesmolten zijn, maar die zullen vanzelf smelten als je het een paar keer doorroert

4. Nu is het tijd voor de geurstof. doe een paar druppels (tot dat jij het lekker vind ruiken) in de maatbeker er roer dit goed door. het is belangrijk dat je de geurstof eerst doet, want die kan soms wat kleur afgeven.
5. Dan de kleurstof, hierbij geld eigenlijk precies hetzelfde als bij de geurstof. (tot dat je de kleur mooi vind.)
6. Als alles goed gemengd is, is het tijd om de zeep in de mallen te gieten. zorg van te voren wel dat de mallen goed schoon zijn.
7. Dan nog wat achohol eroverheen sprayen en de zeep goed te drogen leggen. Het duurt meestal rond de 2 uur voordat de zeep helemaal hard is geworden, maar dat hangt ook af van het vormpje dat je gebruikt.

Als het zeepje hard is geworden kan je hem meteen gebruiken, maar je kan hem natuurlijk ook aan iemand cadeau geven! Veel plezier met deze DIY

liefs,

Hanna

1 opmerking: